Archives of Basic and Clinical Research
Case Report

A Patient Diagnosed with Allergic Contact Dermatitis and Pityriasis Rubra Pilaris

1.

Department of Dermatology, Bölge Training and Research Hospital, Erzurum, Turkey

2.

Department of Dermatology, Atatürk University Faculty of Medicine, Erzurum, Turkey

Arch Basic Clin Res 2021; 3: 79-81
DOI: 10.5152/ABCR.2021.20039
Read: 1254 Downloads: 543 Published: 22 April 2021

Pityriasis rubra pilaris (PRP) is a rare papulosquamous disease with unclear etiology. There are six types of the disease, which can be identified according to the age of onset and the skin involvement observed. Type 3 (classic juvenile type), type 4 (circumscribed juvenile type) and type 5 (atypical juvenile type) are juvenile forms. Here, a 3-year-old girl diagnosed with Type 3 PRP was presented. At the first admission, the patient diagnosed with allergic contact dermatitis (ACD) induced by the lipstick was treated with topical therapies; and the patient recovered completely within a week. But she was readmitted due to a widespread rash throughout the body and palmoplantar keratoderma 10 days later. The results of the patient’s skin biopsy confirmed the suspected diagnosis of juvenile PRP. We present a patient who presented with ACD and classic juvenile PRP after lipstick contact, and in this case, we think that the exposure to lipstick may have a role in the occurrence of PRP as in ACD.


Allerjik Kontakt Dermatit ve Pitriyazis Rubra Pilaris Tanılı Bir Hasta

Pitriyazis Rubra Pilaris (PRP), etyolojisi tam olarak bilinmeyen ve seyrek görülen bir papüloskuamöz hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkma yaşı ve cilt tutulumuna göre altı tipi tanımlanmıştır. Tip 3 (klasik juvenil tip), tip 4 (juvenil varyant tip) ve tip 5 (atipik juvenil tip) juvenil formlardır. Burada Tip 3 PRP tanısı alan 3 yaşında bir kız çocuğu sunulmuştur. İlk başvuruda hastaya ruj temasına bağlı gelişen alerjik kontakt dermatit (AKD) tanısı ile topikal tedavi verildi ve 1 hafta içinde tamamen iyileşti. Hasta 10 gün sonra tüm vücutta yaygın döküntü ve palmoplantar keratoderma nedeniyle polikliniğimize tekrar başvurdu. Juvenil PRP ön tanısından şüphelenildi ve deri biyopsisi ile PRP tanısı doğrulandı. Ruj teması sonrası AKD ve klasik juvenil PRP ile prezente olan bir hasta sunduk ve biz bu hastada AKD’de olduğu gibi PRP gelişiminde de ruj temasının bir rolü olabileceğini düşünüyoruz

Cite this article as: Öner Ü, Bilen H. A Patient Diagnosed with Allergic Contact Dermatitis and Pityriasis Rubra Pilaris. Arch Basic Clin Res 2021; 3(2): 79-81.

Files
EISSN 2687-4482