Swyer-James-MacLeod syndrome (SJMS) is a rare acute obliterative bronchiolitis syndrome as a result of an infective process in the lungs in early childhood. Reduction of alveolarization and ipsilateral pulmonary artery hypoplasia causes lung development to stop. Imaging shows a typical unilateral hyperlusent lung appearance characterized by end-expiratory air confinement and unilateral pulmonary artery agenesis / atrophy on pulmonary angiogram. SJMS, radiologically diagnosed in a female patient who was followed up for a long time with asthma and presented with sudden onset of shortness of breath after the journey was discussed in the light of CT findings and literature. SJMS should be included in the differential diagnosis in patients who present with recurrent pulmonary infections, dyspnea, asthma-COPD findings and who do not respond to treatment. Early diagnosis of this syndrome is important to prevent inappropriate treatment and good prognosis.
Swyer-James –MacLeod sendromu (SJMS), erken çocukluk çağında akciğerlerde enfektif bir süreç sonucunda, nadir görülen bir akut obliteratif bronşiolit sendromudur. Alveolarizasyonun azalması ve ipsilateral pulmoner arter hipoplazisi akciğer gelişimininin durmasına neden olur. Görüntülemede ekspirasyon sonu hava hapsi ve pulmoner anjiyogramda tek taraflı pulmoner arter agenezisi/atrofisi ile karakterize tipik tek taraflı hiperlusent akciğer görünümü ortaya çıkar. Uzun süre astım tanısı ile izlenen ve yolculuk sonrası ani başlayan nefes darlığı ile başvuran kadın olguda radyolojik olarak tanı alan SJMS, BT bulguları ve literatür eşliğinde tartışıldı. Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, dispne, astım-KOAH bulguları ile başvuran ve tedaviye cevap vermeyen olgularda, ayırıcıda tanıda nadir olmakla birlikte SJMS de bulundurulmalıdır. Uygunsuz tedaviyi önlemek ve iyi prognoz açısından, bu sendromun erken tanı alması önemlidir.
Cite this article as: Göktepeli M, Yalçın A, Taydaş O, Yazar MF, Kayhan A. A Rare Case with Long-term Asthma Diagnosis: Swyer-James Macleod Syndrome. Arch Basic Clin Res 2019; 1(1): 37-40.