Archives of Basic and Clinical Research
Review

General View on the COVID-19 Infection Factor and Diagnosis

1.

Department of Medical Microbiology, Republic of Turkey Ministry of National Education, Erzincan, Turkey

Arch Basic Clin Res 2021; 3: 70-75
DOI: 10.5152/ABCR.2021.20036
Read: 1257 Downloads: 647 Published: 22 April 2021

The coronavirus family is a large family that can be determined in humans or animals. They may cause both mild common colds in humans and severe infections such as Middle East Respiratory Syndrome (MERS) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Coronavirus subtypes determined in humans are easily transmitted from person to person and usually cause mild colds. Many coronavirus subtypes detected in animals can cause severe illnesses in humans by transmitting from animals to humans.  World Health Organization, China Country Office, reported cases of pneumonia of unknown etiology in Wuhan, Hubei Province, on December 31, 2019. On January 7, 2020, the agent causing pneumonia was identified as the new coronavirus (2019-nCoV) which has not been detected in humans before and because of its close similarity to SARS-CoV, SARS-CoV-2 and the infection it caused has been named as Acute Viral Respiratory Infection (COVID-19). The World Health Organization declared the COVID-19 infection caused by SARS-CoV-2, the 7th coronavirus known to infect humans, as a pandemic on March 11, 2020 because of its prevalance and severity. Today, the pandemic still continues and the number of deaths and cases is increasing day by day. The agent is needed to diagnose accurately and quickly to control the pandemic and to prevent its spread. The standard and reliable method for diagnosing the SARS-CoV-2 agent is the detection of viral genes by real-time reverse transcription (qRT) polymerase chain reaction (PCR), which is the nucleic acid amplification test (NAAT). In this study, it is aimed to give information about the structure of SARS-CoV-2 virus causing the pandemic today and the tests used to diagnose SARS-CoV-2. 


COVID-19, diagnosis, SARS-CoV-2

Koronavirus ailesi, insanlarda veya hayvanlarda tespit edilebilen geniş bir ailedir. İnsanlarda hafif soğuk algınlığı tablolarından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi ciddi enfeksiyon tablolarına kadar değişen hastalıklara neden olabilmektedir­ler. İnsanlarda tespit edilen koronavirus alt tipleri, insandan insana kolayca bulaşmakta ve genellikle hafif soğuk algınlığına sebep olmaktadırlar. Hayvanlarda tespit edilen pek çok koronavirus alt tipleri ise hayvanlardan insanlara geçerek insanlarda ağır hastalık tablolarına sebep olabilmektedirler. Dünya Sağlık Örgütü, Çin Ülke Ofisi, 31 Aralık 2019’da, Hubei Eyaleti, Wuhan kentinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları bildirmiştir. 7 Ocak 2020 tarihinde, pnömoniye sebep olan etken, daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni koronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmış ve SARS- CoV’ a yakın benzerliği sebebi ile SARS-CoV-2 ve sebep olduğu enfeksiyon Akut Viral Solunum Enfeksiyonu (COVID-19) olarak isimlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, insanları enfekte ettiği bilinen 7. koronavirus olan SARS-CoV-2’ nin sebep olduğu COVID-19 enfeksiyonunu, yayılma hızı ve ciddiyeti sebebi ile 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan etmiştir. Günümüzde, pandemi hala devam etmekte ve her geçen gün ölüm ve vaka sayıları artmaktadır. Pandeminin kontrol altına alınabilmesi ve yayılmasının önlenebilmesi için etkenin doğru ve hızlı teşhis edilmesi gerekmektedir. SARS-CoV-2 etkenine tanı konulmasında kullanılan standart ve güvenilir yöntem, nükleik asit amplifikasyon testi (NAAT) olan gerçek zamanlı ters transkripsiyon (qRT) polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile viral genlerin tespit edilmesidir. Çalışmamızda, günümüzde pandemiye sebep olan SARS-CoV-2 virusunun yapısı ve teşhisinde kullanılan testler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. 

Cite this article as: Yılmaz A. General View on the COVID-19 Infection Factor and Diagnosis. Arch Basic Clin Res 2021; 3(1): 70-5.

Files
EISSN 2687-4482