Rhizobium species are non-fermenter and oxidase-positive, gram-negative bacilli found in nature as plant pathogens. Among the Rhizobium species (R. radiobacter, R. rhizogenes, R. rubi, R. vitis) that can cause opportunistic infections in immunosuppressive individuals, R.radiobacter is the most common type of infection in humans. It is more related to the presence of foreign bodies; R. radiobacter, which can cause various infections such as bacteremia, cellulitis, endocarditis, urinary tract infection, and endophthalmitis, can also be a rare cause of pneumonia. When the literature is reviewed, it is seen that it causes more peritonitis in individuals with Down syndrome. In this case report, we aimed to present pneumonia caused by R. radiobacter, which is rarely detected as a causative agent, in a 9-month-old baby with Down syndrome and congenital heart disease who applied to our hospital with complaints of cough and rapid breathing.
Down Sendromlu bir hastada Rhizobium radiobacter’in neden olduğu pnömoni
Rhizobium türleri nonfermenter ve oksidaz pozitif Gram negatif basiller olup doğada bitki patojeni olarak bulunurlar. İmmünsupresif kişilerde fırsatçı enfeksiyonlara neden olabilen Rhizobium türleri (R. radiobacter, R. rhizogenes, R. rubi, R. vitis) içerisinde R. radiobacter insanlarda en sık enfeksiyona neden olan türdür. Daha çok yabancı cisim varlığıyla ilişkili; bakteriyemi, selülit, endokardit, idrar yolu enfeksiyonu ve endoftalmit gibi çeşitli enfeksiyonlara neden olabilen R. radiobacter, nadir bir pnömoni etkeni olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Literatüre bakıldığında Down sendromlu bireylerde ise daha çok peritonite neden olduğu görülmektedir. Bu olgu sunumunda hastanemize öksürük ve hızlı nefes alıp verme şikayetleriyle başvuran 9 aylık Down sendromlu ve konjenital kalp hastalığı mevcut olan bir bebekte, nadiren etken olarak saptanabilen R. radiobacter’in neden olduğu pnömoni tablosunu sunmayı amaçladık.
Cite this article as: Akyüz S, Gülhan B, Küçüksümbül V. Pneumonia caused by Rhizobium radiobacter in a patient with Down syndrome. Arch Basic Clin Res 2022;4(1):46-49.