Objective: Balanced and proper nutrition plays an important role in the prevention of chronic and common health problems, such as obesity, cardiovascular diseases, diabetes, and cancers. In this study, we aimed to evaluate the relationship between nutritional habits and lipid levels.
Materials and Methods: The research was carried out crosssectionally. Patients aged 18 years or older who applied to the cardiology outpatient clinic were considered in this study. The following test values were collected: total blood cholesterol, LDL, HDL, and TG. Results of 616 patients were analyzed.
Results: A total of 60.2% of the participants were male (n = 371) and 39.8% (n = 245) were female. It was observed that there was a positive correlation between oil and margarine consumption (P < .001), and a negative correlation between oil and animal oil consumption (P < .001 and P = .041). There was a positive correlation between sheep or lamb meat consumption and triglyceride levels (P = .001).
Conclusion: It was observed that the consumption of mutton and lamb meat had only negative effects on triglycerides in lipids. There is a need for more extensive research in relation to nutritional habits and disease risks.
Beslenme Alışkanlıkları ve Serum Lipit Düzeyleri ile İlişkisi: Kesitsel Bir Araştırma
Amaç: Dengeli ve doğru beslenme; obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kanserler gibi kronik ve yaygın sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu araştırmada beslenme alışkanlıkları ile lipit düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel olarak yapıldı. Araştırmaya kardiyoloji polikliniğine başvuran kan lipidlerinden total kolesterol, LDL, HDL ve TG değerlerine bakılan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzerindeki hastalar dahil edildi. Toplam 616 hastanın sonucu analiz edildi.
Bulgular: Katılımcıların %60,2’si erkek (n = 371), %39,8ʹi (n = 245) kadındı. Yağ tüketim miktarı ile margarin tüketimi arasında pozitif korelasyon (P < .001), sıvı yağ ve hayvansal yağ tüketimi arasında negatif korelasyon olduğu görüldü (P < .001 ve P = .041). Koyun veya kuzu eti tüketimi ile trigliserid düzeyleri arasında ise pozitif bir korelasyon vardı (P = .001).
Sonuç: Koyun ve kuzu eti tüketiminin lipitler içerisinde yalnızca trigliserid üzerine olumsuz etkileri olduğu görüldü. Beslenme alışkanlıkları ve hastalık riskleri ile ilişkisi açısından daha kapsamlı araştırmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Cite this article as: Büyüklü M, Set T. Relationship between nutritional habits and serum lipid levels: A cross-sectional study. Arch Basic Clin Res. 2021; 3(3): 85–89.