Objective: Chickenpox is a benign childhood disease. The complications are very rare in healthy children. However, although rarely, it may lead to death, even in healthy children. Children with immunodeficiency are at a greater risk of serious complications. The aim of this study was to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics and complication rates of patients with chickenpox who were followed for four years.
Materials and Methods: A total of 502 chickenpox cases diagnosed at Sami Ulus Children’s Health and Diseases Center between January 1994 and April 1997 were evaluated retrospectively. The diagnosis of chickenpox was made considering the history, physical examination, and characteristics of the rash. The physical examination findings of the patients were evaluated in terms of complications, and laboratory tests were examined.
Results: Of the 502 patients with chickenpox, 218 (43%) were female, and 284 (57%) were male, most commonly in the 0-4 age group (56%). Seasonally, the patients were admitted mostly in winter and spring months (64.5%). Out of 483 patients who applied to outpatient clinics, 28 patients (5.8%) were hospitalized due to complications. As the age of the patients decreased, hospitalization rates increased (p<0.05). The most common complications were the lower respiratory tract infection (36%) and the skin and soft tissue infection (36%).
Conclusion: Chickenpox is a benign childhood disease that may have some complications in certain cases, with a fatal outcome. Immunodeficiency patients are at constant risk of complications. In our study, the complication rate was higher than in the literature. The most likely reason for this is that we are the only pediatric hospital in the region and that all patients with complications from surrounding provinces and districts refer to our hospital.
Amaç: Suçiçeği, çocukluk çağının benign bir hastalığıdır. Sağlıklı çocuklarda komplikasyonlar çok azdır. Ancak nadir de olsa sağlıklı çocuklarda da ölümlere yol açabilir. İmmün yetmezlikli çocuklar ciddi komplikasyonlar yönünden büyük risk altındadırlar. Bu çalışmada 4 yıl boyunca takip edilen suçiçeği tanılı hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleriyle birlikte komplikasyon oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ocak 1994-Nisan 1997 ayları arasında Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi’nde tanı alan 502 suçiçeği vakası retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların suçiçeği tanısı hikaye, fizik muayene ve döküntülerin özelliklerine göre konuldu. Hastaların komplikasyonlar açısından fizik muayene bulguları değerlendirilerek laboratuvar tetkikleri incelendi.
Bulgular: Suçiçeği tanılı 502 hastanın 218’i (%43) kız, 284‘ü (%57) erkek olup en sık 0-4 yaş grubunda (%56) idi. Mevsimsel olarak daha çok kış ve ilkbahar aylarında (%64,5) hastalar başvurmuştu. Polikliniklere müracaat eden 483 hastanın 28’i %5,8’i komplikasyonları nedeni ile yatırılmış. Hastaların yaş grupları küçüldükçe yatış oranlarında artış gözlenmiştir (p<0,05). En sık komplikasyonlar; alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) (%36), deri ve yumuşak doku enfeksiyonu (%36) olarak saptandı.
Sonuç: Suçiçeği çocukluk çağının benign bir hastalığı olup bazı vakalarda komplikasyonlara sebep olabilir ve fatal seyredebilir. İmmün yetmezlikli hastalar komplikasyonlar açısından devamlı risk altındadırlar. Çalışmamızda komplikasyon oranı literatürdekinden daha yüksek bulunmuştur. Bunun en muhtemel sebebi; bölgedeki tek çocuk hastanesi olmamız ve çevre il ve ilçelerden tüm komplikasyonlu hastaların hastanemize sevk edilmesi olarak düşünülmüştür.
Cite this article as: Topal İ, Yöney A. Retrospective Investigation of Chickenpox Complications. Arch Basic Clin Res 2019; 1(1): 1-4.