Archives of Basic and Clinical Research
Original Article

Seroprevalence of HBsAg, anti-HCV, anti-HIV, and VDRL-RPR in Irregular Migrants in the Erzincan Province

1.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Erzincan, Türkiye

2.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Erzincan, Türkiye

Arch Basic Clin Res 2019; 1: 48-50
DOI: 10.5152/ABCR.2019.10
Read: 1527 Downloads: 1935 Published: 15 November 2019

Objective: According to the latest data of the United Nations, more than 4 million registered refugees are living in Turkey. In addition to refugees, the other group are irregular migrants who use the country as a transit path and try to enter another country illegally. In this study, we aimed to determine the frequency of the HBsAg, anti-HCV, anti-HIV, and VDRL-RPR positivity in irregular migrants caught in Erzincan.

Materials and Methods: In our study, the demographic findings such as the age, gender, and nationality of irregular migrants brought to us for the detection of infectious diseases in the Erzincan province, and the results of HBsAg, anti-HCV, anti-HIV, and VDRL-RPR performed in our hospital were examined.

Results: Of the 1,253 irregular migrants examined, 97% were male, and the average age was 23 (2-52). Fifty-eight percent of the cases were from Afghanistan, 41% were from Pakistan, and 1% were citizens of other countries. The anti-HIV positivity was not detected in any of the cases. The positivities of HBsAg, anti-HCV, and VDRL-RPR were 3.59%, 2.07%, and 0.23%, respectively.

Conclusion: The prevalence of hepatitis B, hepatitis C, and syphilis in our country is 2%-4%, <1%, and 0.021%, respectively. Irregular migrants coming to our country have a higher prevalence of hepatitis B, hepatitis C, syphilis, and HIV/AIDS in their countries of origin. Although the HBsAg positivity in our study is similar to the data in our country, the fact that most of the individuals examined are young adults may explain the low rates in this group due to the effect of vaccination policies. The incidence of hepatitis C and syphilis were higher than in our country. Since irregular migrants and refugees live in crowded and inappropriate environments, it is very important to know the frequency of infectious diseases in this population to take the necessary precautions.


Amaç: Birleşmiş Milletlerin son verilerine göre yaklaşık 4 milyondan fazla kayıtlı mülteci Türkiye’de yaşamaktadır. Mülteciler dışında diğer bir grup ise ülkeyi transit olarak kullanıp, kaçak yollarla ikinci bir ülkeye geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerdir. Çalışmamızda, Erzincan ilinde yakalanan düzensiz göçmenlerdeki HBsAg, anti-HCV, anti-HIV ve VDRL-RPR pozitifliğinin sıklığını tespit etmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Erzincan ilinde tarafımıza bulaşıcı hastalıkların tespiti amacıyla getirilen düzensiz göçmenlerin yaşı, cinsiyeti ve uyruğu gibi demografik bulguları ile hastanemizde yapılan HBsAg, anti-HCV, anti-HIV ve VDRL-RPR sonuçları incelendi.

Bulgular: Sonuçları incelenen 1253 düzensiz göçmenin %97’si erkek ve yaş ortalamaları 23 (2-52) olarak saptandı. Olguların %58’i Afganistan, %41’i Pakistan uyruklu olup %1’i diğer ülke vatandaşlarından oluşmaktaydı. Olguların hiçbirinde anti-HIV pozitifliği saptanmadı. Tüm olguların HBsAg, anti-HCV, VDRL-RPR pozitiflikleri sırasıyla %3,59, %2,07, %0,23 olarak tespit edildi.

Sonuç: Ülkemizde hepatit B, hepatit C ve sifiliz prevalansı sırasıyla %2-4, <%1 ve %0,021’dir. Ülkemize gelen düzensiz göçmenlerin, geldikleri ülkelerdeki hepatit B, hepatit C, sifiliz ve HIV/AIDS prevalansı daha yüksektir. Her ne kadar çalışmamızdaki HBsAg pozitifliği ülkemiz verileri ile benzerlik gösterse de tetkik edilen bireylerin çoğunun genç erişkin olması, aşılama politikalarının etkisiyle bu gruptaki oranların düşüklüğünü açıklayabilir. Hepatit C ve sifiliz sıklığı ise ülkemize göre daha yüksek oranlarda saptanmıştır. Düzensiz göçmenler ve mülteciler, kalabalık ve uygunsuz ortamlarda kaldıkları için bu gruptaki bulaşıcı hastalıkların sıklığının bilinmesi, gerekli tedbirlerin alınabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Cite this article as: Binay UD, Karakeçili F, Barkay O, Sümer B, Kök A, Çıkman A. Seroprevalence of HBsAg, anti-HCV, anti-HIV, and VDRL-RPR in Irregular Migrants in the Erzincan Province. Arch Basic Clin Res 2019; 1(2): 48-50.

Files
EISSN 2687-4482